VR 08 DEC. • 20:00 UUR Film
Triangle Of Sadness
Aanvang 20:00 uur
Locatie Theater de Stoomfabriek
Pauze NEE
Eindtijd 21:00 uur
Triangle of Sadness is een Zweedse film uit 2022, geregisseerd door Ruben Östlund. De film gaat over de relatie tussen Carl en Yaya, een mannelijk model en een influencer. Ze zijn op een luxueuze cruise samen met andere rijke mensen en dat loopt nogal uit de hand met bijzondere afloop.

De film, met veel humor en satire, is opgedeeld in drie delen: Carl en Yaya, Het jacht en Het eiland. In de eerste akte volgen we een jong stelletje. Carl (Harris Dickinson) is een fotomodel en Yaya (Charlbi Dean) is naast model ook influencer. Tijdens een etentje krijgen ze ruzie over wie de rekening betaald. Dat loopt nogal uit de hand. Het zet meteen de toon voor waar de rest van de film over gaat: ongelijkheid en het onderscheid tussen rijk en arm. En dat uit zich vooral in oppervlakkigheid, desinteresse en arrogantie tegenover empathie, betrokkenheid en bescheidenheid. Later stappen ze aan boord van een super luxe jacht waar ze kennismaken met een Scandinavische tech-miljardair, een Brits echtpaar dat rijk is geworden met wapens en een Russische oligarch. Zelf hebben ze geen cent betaald omdat Yaya als influencer alleen maar wat foto's met artikelen hoeft te uploaden die ze aanprijst.
€7,00 Bestel kaarten
UITGEBREIDE OMSCHRIJVING Triangle Of Sadness

De kapitein van het schip (Woody Harrelson) laat zich gedurende de reis niet zien en zit alleen op zijn kamer. Als het 'Captains Diner' wordt aangekondigd, komt hij van zijn kamer om de gasten te ontvangen. Het jacht trotseert die avond een zware storm en de gasten worden één voor één zeeziek. En dat niet alleen, ze raken ook nog aan de diarree. Wat dan volgt is een half uur durende scène van kotsende en poepende mensen, wat een vrij bizar en onsmakelijk beeld oplevert. Dat wordt afgewisseld met marxistische teksten tussen de ladderzatte kapitein en de oligarch. Regisseur Östlund gaat hier helemaal los. Daar waar zijn vorige films nog enigszins intellectueel en scherpzinnig waren, zo overboord gaat hij hier.

Het venijn zit hem in de staart. De derde akte is meteen de meest scherpe en beste van de drie. Piraten overvallen het jacht en er breekt brand uit. Een aantal gasten weet zich te redden en spoelen aan op een onbewoond eiland. Al snel zijn de rollen omgedraaid. De rijken der aarde weten zich geen raad en kunnen nauwelijks overleven terwijl de armen – de Aziatische schoonmakers, die beneden het dek wonen en werken – alle vaardigheden bezitten om te kunnen overleven. Binnen een mum van tijd liggen de verhoudingen totaal anders. Geld blijkt hier niets anders te zijn dan waardeloos papier.

De film is een allegorie op de opkomst en ondergang van de westerse beschaving. Het laat zien hoe geld, status en macht met elkaar verbonden zijn en hoe deze factoren onze samenleving beïnvloeden. De film bevat veel kritiek op de hedendaagse maatschappij en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. De titel van de film verwijst naar een plek tussen de wenkbrauwen van modellen waar ze hun gezichtsspieren aanspannen om verschillende emoties uit te drukken. Dit is een metafoor voor de oppervlakkigheid van de modellenwereld en de manier waarop mensen zichzelf presenteren op sociale media.

Triangle of Sadness heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2022. De film is geprezen om zijn humor, satire en scherpe observaties over onze samenleving.

De film werd ook de winnaar van de publieksprijs tijdens het Parool Film Fest in Amsterdam.

Triangle of Sadness is een geslaagde, kritische en absurdistische blik op het grote geld en de ongelijkheid in de wereld. 

In de spotlights
Muziek
za 22 mrt. 2025 QUEEN Tribute! Bij Mother Mercury